Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
11.11.2016  

Znani slovenski glasbeniki skupaj za cilje trajnostnega razvoja

Znani slovenski glasbeniki skupaj za cilje trajnostnega razvoja Prenesi v izvirni velikostiCilji trajnostnega razvoja Več slik Ljubljana, 11. november 2016 – Skupina Slove'n'aid predstavlja novo, simfonično različico skladbe En svet - One World. Na podlagi skladbe je bil posnet tudi videospot, ki promovira cilje trajnostnega razvoja.

Skupina Slove’n’aid v sestavi Alya, Andraž Hribar, Darja Švajger, Eva Boto, Eva Černe, Eva Hren, Jana Šušteršič, Manca Špik, Nejc Lombardo, Nuša Derenda, Omar Naber in Vlado Pilja je te dni predstavila novo, simfonično različico skladbe En svet – One World. Z videospotom, ki spremlja skladbo in ga je za odprtje letošnjega Strateškega foruma Bled režiral Nejc Levstik, se Slove’n’aid pridružujejo globalni kampanji za promocijo ciljev trajnostnega razvoja. Promocijo videospota je podprlo tudi Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije, saj je za uresničitev ciljev trajnostnega razvoja do leta 2030 nujno aktivno prizadevanje vseh.

Cilji so del Agende za trajnostni razvoj do leta 2030, ki so jo članice Organizacije združenih narodov soglasno sprejele 25. septembra 2015. Gre za zgodovinski dogovor in zavezo držav članic k spoštovanju človekovih pravic in enakosti spolov ter zagotavljanju blaginje, miru in varnosti za vse. Agenda je akcijski načrt za ljudi, planet Zemljo in blaginjo vseh. Odprava revščine, zmanjševanje neenakosti, zagotovitev napredka in zaščita okolja so največji globalni cilji in nujni pogoj za trajnostni razvoj.

Mnoge znane osebnosti po vsem svetu, med drugim Ashton Kutcher, Bill Gates, Daniel Craig, Jennifer Lopez, Kate Winslet, Malala Yousafzai, Matt Damon, Meryl Streep, One Direction, P!nk, Stephen Hawking in Stevie Wonder, so se pridružili promociji in ozaveščanju o globalnih razvojnih izzivih.

Simfonična različica skladbe One World, ki je nastala pod vodstvom producenta in skladatelja Žige Pirnata, je nadaljevanje projekta Evropskega leta za razvoj iz leta 2015, ko so Slove’n’aid izdali skladbo En svet ter z njo pod okriljem Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije promovirali mednarodno razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč. Skladba je postala eden najuspešnejših projektov Evropskega leta za razvoj 2015. S skladbo One World Slove’n’aid tudi v letu 2016 ostaja ambasador mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije.

Povezava do videa One World

Več o ciljih trajnostnega razvoja

Uradna stran Global Goals (v angleščini)

Uradna Facebook stran skupine