Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
21.10.2016  

Svet OZN za človekove pravice na izrednem zasedanju o poslabšanju stanja človekovih pravic v Siriji in trenutnem stanju v Alepu

Ljubljana, Ženeva, 21. oktober 2016 – Svet OZN za človekove pravice je danes na zahtevo skupine držav, tudi Slovenije, na izrednem zasedanju obravnaval katastrofalno stanje človekovih pravic v Alepu.

Slic zasedanja je narekovala humanitarna situacija in stanje človekovih pravic v Alepu, ki dosega katastrofalne razsežnosti, kot tudi paraliziranost mednarodne skupnosti, da učinkovito reagira na hitro slabšanje že tako dramatične situacije, ki vlada v Siriji in še posebej v Alepu.

V razpravi, v kateri je nastopila tudi Slovenija, so države močno obsodile vse kršitve človekovih pravic in humanitarnega prava v Siriji. Izrazile so globoko obžalovanje nad nepopisnim trpljenjem civilistov v Alepu in drugih predelih Sirije, ki ostaja brez potrebnega odziva mednarodne skupnosti. Pozvale so k takojšnji vzpostavitvi premirja in iskanju dolgoročne politične rešitve konflikta, ki je ključno za dostavo nujno potrebne humanitarne pomoči prizadetemu prebivalstvu. Opozorile so, da je zagotavljanje odgovornosti za vojne zločine in zločine zoper človeštvo predpogoj za vzpostavitev dolgoročnega miru v državi. Številne, med njimi tudi Slovenija, so pozvale k napotitvi primera na Mednarodno kazensko sodišče.

Svet za človekove pravice je z resolucijo o poslabšanju stanja človekovih pravic v Siriji in trenutnem stanju v Alepu obsodil napade na civiliste in civilno infrastrukturo, kot tudi teroristične napade, ki povzročajo številne civilne žrtve. Zahteval je takojšnjo vzpostavitev premirja, spoštovanje mednarodnega prava človekovih pravic in mednarodnega humanitarnega prava s strani vseh vpletenih v konflikt ter pozval k zagotavljanju takojšnjega in neoviranega humanitarnega dostopa do območij, kjer je humanitarna pomoč potrebna. V luči pozivov k odgovornosti za kršitve človekovih pravic in humanitarnega prava je mednarodni preiskovalni komisiji za Sirijo naročil, da opravi posebno preiskavo dogodkov v Alepu.