Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
25.10.2016  

Slovenija na zasedanju Odbora OZN za socialne, humanitarne in kulturne zadeve

New York, 25. oktober 2016 – V okviru 71. zasedanja Generalne skupščine OZN v New Yorku od 4. oktobra do predvidoma 23. novembra poteka zasedanje Odbora za socialne, humanitarne in kulturne zadeve. Odbor, bolj znan pod imenom "tretji odbor", namenja največ pozornosti človekovim pravicam. Slovenija dejavno sodeluje v vseh vidikih dela odbora in je med drugim nastopila na splošni razpravi o socialnem razvoju ter v interaktivnih razpravah o pravicah otrok, napredku žensk in zagovornikih človekovih pravic. Skupaj z Belgijo vlagamo resolucijo o Mednarodni konvenciji o odpravi vseh oblik rasne diskriminacije.

Slovenija se pri delu tretjega odbora osredotoča na svoje tradicionalne prioritete. Posveča se zlasti napredku in zaščiti na področju otrokovih pravic, opolnomočenju žensk in pravicam starejših. V dialogu o preprečevanju nasilja nad otroki je Slovenija seznanila s potekom sprejemanja zakonodaje na tem področju, ki vključuje tudi prepoved telesnega kaznovanja otrok, ter s projektom "Naše pravice", s katerim pomaga širiti zavedanje o otrokovih pravicah v različnih državah. Sodelovali smo v dialogu o otrocih v oboroženih spopadih, kjer smo med drugim izpostavili slovenske projekte za rehabilitacijo sirskih otrok v Libanonu in Jordaniji.

V dialogu na temo prodaje in spolnih zlorab otrok smo opozorili na prisilno delo otrok športnikov ter poudarili pomen ozaveščanja o tej do sedaj slabo poznani problematiki.

V dialogu s posebno poročevalko o nasilju nad ženskami je Slovenija ponovno potrdila svojo zavezanost k ničelni toleranci do nasilja nad ženskami, kar je tudi prednostna naloga v nacionalnem programu za enakost med ženskami in moškimi 2015–2020. V razpravi s predsedujočo Odboru za odpravo vseh oblik diskriminacije žensk (CEDAW) pa smo poudarili, da mora zaveza iz Agende 2030 za zagotovitev pogojev za napredek vseh veljati tudi za ženske.

V dialogu o pravicah zagovornikov človekovih pravic smo poudarili pomen izobraževanja za človekove pravice in upoštevanja smernic za spoštovanje človekovih pravic v gospodarstvu, tudi za zagovornike človekovih pravic na področju okolja in zemljiških pravic.

V okviru splošne razprave o socialnem razvoju je letos že tretjič sodeloval tudi slovenski mladinski delegat, ki je v svojem nagovoru opozoril predvsem na pomen sodelovanja mladine v procesih odločanja.