Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
27.01.2017  

Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta - 27. januar

Ljubljana, 27. januar 2016 - Danes obeležujemo mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta, namenjen poklonitvi vsem žrtvam holokavsta in drugih genocidov, ki so posegli v temeljne vrednote človeške civilizacije. Teh tragičnih dogodkov se spominjamo v želji, da se podobna grozodejstva ne bi nikoli več ponovila. Ministrstvo za zunanje zadeve ob tem poziva k zgodnjemu ukrepanju za preprečevanje grozodejstev takoj, ko se pojavijo dejavniki tveganja. 

 

Kot aktivna članica Mednarodne zveze za spomin na holokavst (IHRA) Slovenija spodbuja izobraževanje, raziskovanje in spominjanje na holokavst. V različnih krajih po Sloveniji se tako odvija vrsta prireditev, namenjenih počastitvi spomina na žrtve holokavsta in nacističnega preganjanja. Dogodki med drugim potekajo v okviru projekta "ŠOA – spominjamo se 2017", pod pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja ter v koordinaciji Sinagoge Maribor. V Ljubljani, na Židovski ulici 4, pa bosta ljubljanski župan ter direktor Judovskega kulturnega centra na mestu, kjer je v srednjem veku stala sinagoga, odkrila spominsko ploščo.

Ministrstvo za zunanje zadeve podpira projekte ozaveščanja o potrebi po strpnosti ter spoštovanju vseh človekovih pravic, zlasti preko izobraževanja in usposabljanja za človekove pravice. V ta namen je bil razvit projekt "Naše pravice", s pomočjo katerega smo od leta 2005 omogočili seznanitev s človekovimi pravicami več kot 185.000 otrokom v 26 državah.

Ker je preprečevanje najbolj pomemben del delovanja Slovenije proti grozodejstvom, smo na Ministrstvu za zunanje zadeve prevedli tudi publikacijo OZN, ki govori o tveganjih, kazalnikih in sprožilcih procesov, ki lahko pripeljejo do grozodejstev.

Z omenjenimi in drugimi aktivnostmi, zlasti v okviru članstva Slovenije v Svetu OZN za človekove pravice, skušamo prispevati k ustvarjanju strpnejše družbe temelječe na načelu medsebojnega spoštovanja.

Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta obeležujemo ob obletnici osvoboditve največjega nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau na Poljskem (leta 1945). Holokavst je med drugo svetovno vojno terjal okrog 6 milijonov žrtev, v koncentracijskih taboriščih pa so umrli tudi številni Slovenci in Slovenke.