Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
01.02.2017  

Slovenske misli o mednarodnih odnosih in pravu

Ljubljana, 1. februarja 2017 - Danes je v Zbornični dvorani Univerze v Ljubljani potekala predstavitev knjige Slovenske misli o mednarodnih odnosih in pravu: prispevki ob 80-letnici dr. Ernesta Petriča, ki je bila izdana v okviru Zbirke Mednarodno pravo. 

Urednika knjige, dr. Andraž Zidar in veleposlanica Sanja Štiglic, sta v knjigi zbrala prispevke o aktualnih vprašanjih s področij mednarodnih odnosov in diplomacije, varstva človekovih pravic, prava in etike, mednarodnega prava, spoštovanja raznolikosti in varstva manjšin. Prispevki tako obravnavajo aktualne dileme s področij, na katerih je tekom svoje kariere deloval in ustvarjal dr. Petrič. 22 prispevkov so napisali priznani slovenski akademiki in strokovnjaki, med njimi aktualni in nekdanji sodniki, aktualni in nekdanji funkcionarji, veleposlaniki ter strokovnjaki z Ministrstva za zunanje zadeve, profesorji in akademiki.

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je v svojem uvodnem nagovoru izpostavil, da je v svoji dolgoletni karieri dr. Petrič kot diplomat, akademik, pravnik, ustavni sodnik in član Komisije OZN za mednarodno pravo dragoceno prispeval k zastopanju interesov, načel in vrednot, na katerih temeljita tako slovenska diplomacija kot pravna znanost. Minister Erjavec je poudaril, da spoštovanje mednarodnega prava predstavlja zunanjepolitično prioriteto Slovenije in temelj njenih diplomatskih aktivnosti. "Vladavina prava je predpogoj za mednarodni red in sodelovanje vseh narodov, zato Slovenija ostaja polno zavezana promociji, razvoju in spoštovanju mednarodnega prava," je poudaril minister Erjavec.

"Knjiga "Slovenske misli o mednarodnih odnosih in pravu" predstavlja svojevrstno zahvalo in poklon vseh, ki se v teoriji in praksi ukvarjamo z mednarodnimi odnosi in mednarodnim pravom," je poudaril minister Erjavec in dodal, da "knjiga predstavlja dragocen zbornik izvirnih pogledov slovenskih avtorjev na položaj in vlogo Slovenije v mednarodni skupnosti." Na predstavitvi so poleg ministra Erjavca, dr. Petriča in dr. Zidarja v razpravi sodelovali še dr. Zlatko Šabič, dr. Verica Trstenjak, dr. Marko Pavliha, dr. Vasilka Sancin ter dr. Mitja Žagar. Sogovorniki so se med drugim strinjali, da knjiga vsebuje visoko kakovostne prispevke, zato bi jo morali, tako dr. Zlatko Šabič, "prebrati vsi mediji in laična javnost". Razprava panelistov se je dotaknila tematik, ki jih obravnavajo posamezni članki, in aktualnih vprašanj, ki jih v navezavi nanje obravnava stroka.

Zbirko Mednarodno pravo izdajata Ministrstvo za zunanje zadeve in Založba FDV s ciljem prispevanja k nadaljnjemu razvoju mednarodnega prava ter ozaveščanja slovenske javnosti o vlogi mednarodnega prava.