Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
28.02.2017  

Minister Erjavec predstavil slovenske prioritete na zasedanju Sveta OZN za človekove pravice

Ženeva, 28. februar 2017 – Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se danes udeležuje ministrskega dela 34. rednega zasedanja Sveta OZN za človekove pravice (SČP). Na dogodku je predstavil slovenske prioritete in poglede na nekatera ključna vprašanja človekovih pravic, ob robu zasedanja pa se je sestal z visokim komisarjem OZN za človekove pravice Zeidom in ministrom za zunanje zadeve Kazahstana Abdrahkmanovom.

 

Minister Erjavec je v svojem nastopu predstavil slovenske poglede na delovanje SČP in izrazil polno podporo Slovenije temu osrednjemu organu OZN za varstvo in uveljavljanje človekovih pravic do svetu. Predstavil je slovenske prioritete in aktivnosti na zasedanju. Posebej je izpostavil pomen otrokovih pravic ter boj zoper vse oblike nasilja nad otroci, opozoril na staranje prebivalstva in ponovil slovensko zavezo oblikovanju mednarodnopravnega instrumenta za pravice starejših ter opozoril na nesprejemljivost vseh oblik diskriminacije in nasilja nad njimi.

 

Poudaril je tudi pomembno preventivno vlogo, ki jo ima SČP pri zagotavljanju mednarodnega miru in varnosti, saj grobe kršitve človekovih pravic predstavljajo enega izmed zgodnjih opozorilnih znakov konfliktov in možnih množičnih grozodejstev. Izrazil je zaskrbljenost Slovenije nad stanjem človekovih pravic in njihovimi kršitvami na Bližnjem Vzhodu, v Siriji, Ukrajini, Južnem Sudanu, Burundiju in Demokratični republiki Kongo.

 

Dotaknil se je tudi rasizma, ksenofobije ter sovražnega govora in dejanj, katerim smo vsakodnevno priča po vsem svetu. Slovenija je zaskrbljena nad temi trendi, še posebej ker takšna dejanja najpogosteje najbolj prizadenejo že tako marginalizirane in ranljive skupine. Poudaril je, da je za odpravo ksenofobije in rasizma izjemnega pomena izobraževanje za človekove pravice.

 

Ministrskega dela zasedanja se sicer udeležujejo številni ministri in predstavniki mednarodnih organizacij. V ponedeljek sta tako prisotne naslovila generalni sekretar OZN António Guterres in visoki komisar OZN za človekove pravice Zeid Ra'ad Al Hussein. Generalni sekretar Guterres je poudaril preventivno vlogo SČP pri zagotavljanju miru in varnosti ter pomembno vlogo civilne družbe pri delu SČP. Človekove pravice so po njegovem mnenju v osrčju delovanja OZN. Visoki komisar Zeid pa je opozoril, da je spoštovanje človekovih pravic temelj mednarodnega miru in varnosti. Izrazil je zaskrbljenost nad porastom populizma in ksenofobije po svetu, ki po njegovi oceni vodita v slabitev mednarodne stabilnosti.

 

Minister Erjavec se je ob robu zasedanja srečal z visokim komisarjem Zeidom, s katerim je naslovil najbolj aktualne trende na področju človekovih pravic. Visokega komisarja je povabil na Strateški forum Bled. Sestal se je tudi s kazahstanskim kolegom Kairatom Abdrahkmanovom, s katerim sta razpravljala o dvostranskih vprašanjih in o aktualnem zasedanju SČP.