Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
26.04.2017  

Državna sekretarka Darja Bavdaž Kuret na Visokem donatorskem dogodku za Jemen najavila 100.000 evrov slovenske pomoči

Ženeva, 25. april 2017 - Državna sekretarka Darja Bavdaž Kuret se danes v Ženevi udeležuje visokega donatorskega dogodka za odziv na humanitarno krizo v Jemnu.  Srečanje, ki ga gosti generalni sekretar  Organizacije Združenih narodov skupaj z ministroma za zunanje zadeve Švice in Švedske, je namenjen pregledu humanitarnih potreb in najavi donacij držav za zagotovitev nujne humanitarne pomoči za Jemen. Države so bile pozvane, da napovejo humanitarne prispevke za obdobje 2017-2020. 

Humanitarna kriza, ki je posledica več let trajajočega konflikta v Jemnu, se  poglablja v eno najhujših humanitarnih katastrof v zgodovini. Nujno pomoč potrebuje 18,8 milijonov ljudi, kar predstavlja štiri petine prebivalstva. Najbolj prizadeta skupina so otroci. Prizadetih je okoli 3,3 milijone otrok, od tega je preko 462.000 otrok pod petim letom kronično podhranjenih. Velik problem predstavlja tudi zaščita otrok. Okoli 2 milijona šoloobveznih otrok šole ne obiskuje, več kot 1.600 šol trenutno ne deluje, ker so poškodovane ali so jih zasedle oborožene skupine. Prav tako se povečuje število dokumentiranih primerov rekrutacije otrok v vojsko. 

Osrednji namen današnjega dogodka je bil zbrati sredstva na poziv generalnega sekretarja OZN Antónia Guterresa in Urada OZN za koordinacijo humanitarnih zadev (OCHA) v višini 2,1 milijarde USD za naslavljanje nujnih humanitarnih potreb prebivalcev Jemna.

Državna sekretarka Darja Bavdaž Kuret je v svojem govoru poudarila potrebo po mirnem reševanju spora in izrazila svojo zaskrbljenost nad katastrofalno humanitarno situacijo ter številnimi civilnimi žrtvami.  Izpostavila je ranljivost otrok in žensk ter pozvala, da Mednarodna skupnost nameni posebno pozornost naslavljanju njihovih potreb. Opozorila je, da Slovenija obsoja kršitve mednarodnega humanitarnega prava ter humanitarnih načel in oviranja dostopa humanitarnih organizacij do ljudi v stiski.

Na današnjem donatorskem dogodku je državna sekretarka v imenu Republike Slovenije najavila sredstva humanitarne pomoči v skupni višini 100.000 evrov (30.000 evrov v 2017, 30.000 evrov v 2018 in 40.000 evrov v 2019) v obliki prispevka Skladu Združenih narodov za otroke (UNICEF) za obdobje od leta 2017 do 2019.

Slovenija se je na krizo v Jemnu odzvala že tudi v letu 2016 z namenitvijo prispevka UNICEF v višini 30.000 evrov.