Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
05.11.2018  

Na prvi dan univerzalnega periodičnega pregleda Slovenija Savdsko Arabijo pozvala k neodvisni, verodostojni in celoviti preiskavi umora novinarja Hašokdžija

Ženeva, 5. november 2018 - Danes se je v Ženevi začelo novembrsko zasedanje delovne skupine za Univerzalni periodični pregled (UPR) Sveta ZN za človekove pravice. Današnje zasedanje je vodil predsednik Sveta OZN za človekove pravice slovenski stalni predstavnik veleposlanik Vojislav Šuc. Delovna skupina bo med 5. in 16. novembrom opravila dialog s 14 državami, ki bodo predstavile svoj napredek na področju človekovih pravic od zadnjega pregleda. Mehanizem sicer omogoča, da se državam, ki se jih pregleduje, zastavlja vprašanja in priporočila. 

Delegacijo Savdske Arabije, ki je bila danes pregledana kot prva je vodil predsednik državne komisije za človekove pravice, dr. Bandar Al Aiban. V dialogu je s komentarji, priporočili in vprašanji sodelovalo preko sto držav. Slovenija je v svoji izjavi Savdski Arabiji priporočila, da odpravi moški skrbniški sistem in izenači status žensk v saudski zakonodaji, ter takojšnjo razglasitev moratorija na smrtno kazen. V svojem zadnjem priporočilu je Slovenija Savdsko Arabijo pozvala, da opravi neodvisno, verodostojno in celovito preiskavo v primeru umora novinarja Hašokdžija. Slovenija je bila ena od petih EU držav, ki so to storile.  

V nadaljevanju bo univerzalni periodični pregled zajel še Senegal, Kitajsko, Nigerijo, Mehiko, Mavricij, Jordanijo, Malezijo, CAR, Monako, Belize, Čad, Kongo in Malto.