Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
11.11.2016  

Teden globalnega učenja

Ljubljana, 11. november 2016 – Med 13. in 20. novembrom 2016 bo v Sloveniji že deseto leto potekal Teden globalnega učenja. Namen tedna je opozoriti na različnosti in neenakosti tako na lokalni kot globalni ravni ter spodbujati k razumevanju osrednjih idej globalnega državljanstva in globalnega trajnostnega razvoja. Osrednja tema Tedna globalnega učenja 2016 je "Delujmo skupaj za svet miru".

Cilj Tedna globalnega učenja, ki poteka v številnih evropskih državah, je spodbuditi učence, pedagoško osebje, študente, profesorje, mladinske skupine, nevladne organizacije, raziskovalne institucije, medije, občine, poslance, ministre in druge vladne predstavnike k raziskovanju ter razmišljanju o globalni soodvisnosti, solidarnosti in globalnem državljanstvu. Osrednja tema Tedna globalnega učenja 2016 "Delujmo skupaj za svet miru" se osredotoča na globalne vidike soočanja z migracijami, begunsko problematiko, izgradnjo miru, reševanje konfliktov, nenasilno komunikacijo, medkulturni dialog, spoštovanje človekovih pravic ipd.

Aktivnosti v letošnjem Tednu globalnega učenja, potekajo tudi v okviru projekta "Konzorcij NVO: z globalnim učenjem do globalnih ciljev!", ki jih koordinira Sloga - Platforma nevladnih organizacij za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč, podpira pa Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije s sredstvi mednarodnega razvojnega sodelovanja. V povezavi s to tematiko bo v različnih krajih po Sloveniji v tem tednu potekalo več dogodkov, kot so predavanja, delavnice, projekcije filmov, razstave in delavnice.