Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
15.01.2017  

Minister Erjavec na konferenci o miru na Bližnjem vzhodu

Pariz, 15. januarja 2017 - V Parizu se je popoldan zaključila enodnevna konferenca o miru na Bližnjem vzhodu. Konference so se udeležili predstavniki 70 držav in mednarodnih organizacij. Slovenijo je zastopal minister za zunanje zadeve Karl Erjavec. Udeležence konference, ki jo je vodil minister za zunanje zadeve Jean-Marc Ayrault, je nagovoril tudi francoski predsednik François Hollande.

Udeleženci konference so sprejeli skupno izjavo, ki je potrdila, da je načelo dveh držav edini način za dosego trajnega miru. Pozdravila je napore mednarodne skupnosti, vključno z zadnjo resolucijo VS OZN 2334. Notirala je potrebo po izboljšanju humanitarnega in varnostnega položaja v Gazi. Poudarila je potrebo po spoštovanju mednarodnega prava na obeh straneh ter okrepitvi palestinskih institucij, gospodarske obnove in dialoga civilne družbe. Pozvala je obe strani, da se vzdržita enostranskih dejanj ter k okrepljenemu dialogu vseh mednarodnih akterjev pri izvajanju deklaracije.

Minister Erjavec se je v nastopu zavzel za uresničitev rešitve dveh držav: "Rešitev dveh držav je dobra za obe strani. Gledati moramo naprej od politične rešitve in se osredotočiti na mlade, ki bodo živeli v novi realnosti." Poudaril je še, da "trenutna situacija na terenu, brez perspektive za Palestince, ni dobra za nobeno stran".

Zainteresirani udeleženci konference se bodo ponovno sestali do konca leta in pregledali napredek.

Minister je ob robu konference opravil tudi več bilateralnih pogovorov.