Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
16.01.2017  

Svet EU za zunanje zadeve o Siriji in bližnjevzhodnem mirovnem procesu

Bruselj, 16. januarja 2017 - Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se je udeležil zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve, ki je obravnaval predvsem položaj v Siriji in bližnjevzhodni mirovni proces. V uvodu je visoka predstavnica za zunanje zadeve in varnostno politiko EU Federica Mogherini predstavila prioritete delovanja Sveta za zunanje zadeve v prvih šestih mesecih 2017, pri čemer je poudarila pomen nadaljevanja obravnave razmer v južni in vzhodni soseščini, Zahodni Balkan ter uresničevanje globalne strategije EU na področju varnosti in obrambe. V razpravi so se ministri večinoma strinjali glede napovedanih prioritetnih usmeritev.

Ministri so glede Sirije poudarili pomen spoštovanja dogovora o premirju, ki sta ga decembra 2016 izpogajali Rusija in Turčija ter izmenjali poglede na uresničevanje resolucije Varnostnega sveta OZN 2336 in vlogo EU pri doseganju napredka pri iskanju politične rešitve. Visoka predstavnica Mogherini je ministre obvestila o poteku drugega kroga pogovorov z regionalnimi partnerji o prihodnosti Sirije ter o načrtih za izvedbo konference o Siriji. Ministri so izpostavili pomen nadaljevanja in krepitve izvajanja humanitarne pomoči ter nadaljevanje kredibilnega političnega procesa, tako v kontekstu načrtovanega srečanja v Astani, kot tudi v kontekstu nadaljevanja mirovnih pogajanj pod okriljem OZN v Ženevi.

Svet je obravnaval stanje bližnjevzhodnega mirovnega procesa v luči mednarodne ministrske konference, ki je potekala 15. januarja v Parizu in sprejete resolucije Varnostnega sveta OZN 2334 (23. december 2016). Ministri so pozdravili izvedbo konference v Parizu in tam sprejeto izjavo ter poudarili pomen nadaljevanja iskanja rešitve v smislu dveh držav. EU bo v sodelovanju s Kvartetom in vsemi ostalimi regionalnimi ter mednarodnimi partnerji nadaljevala s političnim angažmajem v mirovnem procesu.