Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
23.06.2017  

Svet OZN za človekove pravice zaključil svoje 35. zasedanje

Ženeva, 23. 6. 2017 – Danes se je v Ženevi zaključilo 35. redno zasedanje Sveta OZN za človekove pravice, na katerem so bile v ospredju razprave o človekovih pravicah žensk in deklic. Prvič pa je Svet obravnaval tudi poročilo posebnega poročevalca o vprašanju nasilja in diskriminacije na podlagi spolne usmerjenosti in spolne identitete. Slovenija je na zasedanju predstavila prostovoljno vmesno poročilo o implementaciji priporočil, ki jih je prejela v drugem krogu univerzalnega periodičnega pregleda stanja človekovih pravic.

Svet je v okviru tematskih razprav med drugim naslovil pomen sodelovanja moških in dečkov pri odpravi nasilja nad ženskami in pomen zdravja ter enakosti med spoloma za uresničevanje Agende 2030 za trajnostni razvoj. Delegacije so spregovorile tudi o izzivih v povezavi z otroci migranti brez spremstva.

Svet je sprejel 35 resolucij, eno odločitev in eno predsedniško izjavo, s katerimi se je med drugim zavzel za krepitev vloge moških in dečkov pri preprečevanju in odzivanju na nasilje nad ženskami in deklicami, odpravo diskriminacije in nasilja nad ženskami, odpravo otroških, zgodnjih in prisilnih porok ter odpravo skrajne revščine. Naslovil je vprašanje varstva človekovih pravic v boju proti terorizmu in varstva človekovih pravic migrantov. Obsodil je kršitve človekovih pravic v Siriji, obnovil mandat posebnega poročevalca za stanje človekovih pravic v Belorusiji in odločil, da nadaljuje s spremljanjem stanja človekovih pravic v Ukrajini ter začne preiskavo domnevnih kršitev človekovih pravic v Demokratični republiki Kongo. Obnovil je mandate posebnih poročevalcev o trgovini z ljudmi, o pravicah invalidov in o neodvisnosti sodstva.

Nastope slovenske delegacije na uradnem delu zasedanja si lahko ogledate na spletni strani stalnega predstavništva RS v Ženevi oz. preko spletnega video portala OZN.

Ob robu zasedanja je Slovenija predstavila tudi razstavi »My Piece for Peace«, ki prikazuje otroško vizijo miru in boljšega sveta ter "25 let", ki predstavlja glavne dosežke Slovenije v 25 letih članstva v OZN. Skupaj s Finsko in Urugvajem je organizirala razpravo o spolnih in reproduktivnih pravicah in zdravju ter pomenu njihovega uresničevanja za krepitev enakosti spolov. Skupaj s skupino prijateljev pravic starejših, ki ji predseduje skupaj z Argentino, je soorganizirala tudi srečanje ob dnevu ozaveščanja o nasilju nad starejšimi, ki je naslovil izzive, s katerimi se države soočajo ob naslavljanju tega področja.