Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
05.07.2017  

Pobuda Republike Slovenije za razglasitev Svetovnega dne čebel dokončno potrjena na FAO

Ljubljana, 5. julij 2017 - Danes, tretji dan zasedanja 40. Konference Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) je potekala zadnja obravnava in potrditev pobude Slovenije za razglasitev Svetovnega dne čebel na ravni FAO. S sprejemom resolucije in visoko podporo njenih držav članic se postopek v okviru FAO zaključuje in se bo nadaljeval v OZN.

V okviru 40. zasedanja Konference, najvišjega organa FAO, je bila danes uspešno obravnavana slovenska pobuda za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel. Slednjo je Vlada RS sprejela aprila lansko leto.

Formalni postopek v okviru FAO se s tem zaključuje v skladu s pričakovanji Slovenije. Postopek za razglasitev svetovnega dneva čebel se bo nadaljeval v okviru Organizacije združenih narodov (OZN). Slovenija bo resolucijo za razglasitev svetovnega dne čebel vložila na 72. zasedanju Generalne skupščine OZN jeseni letos s ciljem, da bi že naslednje leto lahko prvič po vsem svetu obeleževali svetovni dan čebel.

Kot država z dolgoletno tradicijo čebelarstva si Slovenija prizadeva za zaščito čebel, saj je od opraševanja odvisna kar ena tretjina pridelane hrane na svetu in prav čebele imajo med opraševalci najpomembnejšo vlogo. S svojim delovanjem imajo pozitivne učinke na celoten ekosistem in na ohranjanje biotske raznovrstnosti v naravi. Tudi preko omenjene pobude želi Slovenija okrepiti ozaveščanje glede pomembne vloge čebel pri zagotavljanju trajnostnega razvoja. Pobuda v ospredje postavlja kar tri cilje trajnostnega razvoja iz Agende za trajnostni razvoj do leta 2030: zagotavljanje prehranske varnosti in spodbujanje trajnostnega kmetijstva, varovanje okolja in naravnih virov, ohranjanje biotske raznovrstnosti ter blaženje in prilagajanje na podnebne spremembe.

Več o pobudi si lahko preberete v zloženki.