Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
29.05.2016  

Mednarodni dan pripadnikov mirovnih misij OZN

Ljubljana, 29. maj 2016 – Organizacija Združenih narodov 29. maja obeležuje mednarodni dan pripadnikov mirovnih misij OZN ("International Day of United Nations Peacekeepers"). Na ta dan se spominjamo tistih, ki so izgubili svoja življenja pri ohranjanju miru, hkrati pa izražamo spoštovanje vsem mirovnikom, ki so ali še vedno sodelujejo v mirovnih misijah OZN, za njihovo predanost in pogum.

Na ta dan je Varnostni svet leta 1948 ustanovil prvo mirovno misijo OZN – UNTSO ("UN Truce Supervision Organization") za nadzor arabsko-izraelskega konflikta v Palestini. Operacija traja še danes, v njej pa od leta 1998 v vlogi vojaških opazovalcev redno sodelujejo tudi pripadniki Slovenske vojske. Ti sodelujejo tudi v mirovni misiji UNIFIL ("United Nations Interim Force in Lebanon") v Libanonu.

OZN je v zadnjih dveh letih veliko časa namenil pregledu sistema mirovnih misij in izvajanju ukrepov za krepitev njihove učinkovitosti, kar je bistvenega pomena za zagotavljanje in ohranjanje trajnega miru. Ob spremenjenih varnostnih okoliščinah, s katerimi se soočamo v zadnjem obdobju, je nadaljnja aktivna politika sodelovanja Slovenije - kot odgovorne članice mednarodne skupnosti - v mednarodnih operacijah in misijah pomemben dejavnik uresničevanja naših zunanjepolitičnih in varnostnih interesov.

Ministrstvo za zunanje zadeve se ob dnevu pripadnikov mirovnih operacij OZN pridružuje izrazom podpore preko 122.000 delujočim pripadnikom mirovnih operacij OZN iz več kot 120-ih držav, ki delujejo v 16-ih misijah na 4-ih kontinentih.