Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
13.06.2016  

Začetek 32. zasedanja Sveta OZN za človekove pravice

Ljubljana/Ženeva, 13. junij 2016 – Danes se v Ženevi začenja 32. zasedanje Sveta OZN za človekove pravice (SČP), ki bo potekalo do 1. julija 2016. Na zasedanju bodo obravnavane številne tematike, ki jim Slovenija v zunanji politiki posveča posebno pozornost, vključno z enakostjo med spoloma in opolnomočenjem žensk.

Uvodoma bo z okroglo mizo na visoki ravni obeležena desetletnica delovanja SČP. V času tritedenskega zasedanja bosta organizirani tudi tradicionalna letna razprava o pravicah žensk in okrogla miza o vlogi nacionalnih parlamentov v univerzalnem periodičnem pregledu. Države bodo v interaktivnih razpravah z nosilci mandatov posebnih postopkov, ki bodo na tokratnem zasedanju predstavili svoja poročila, razpravljale o številnih tematikah s področja človekovih pravic. Med drugim bodo potekali dialogi s posebnim poročevalcem o pravici do zdravja, posebnim poročevalcem za pravico do svobode izražanja, ter s posebno poročevalko o nasilju nad ženskami in delovno skupino o diskriminaciji žensk.

SČP bo obravnaval tudi stanje človekovih pravic v Siriji, Belorusiji, Eritreji, Južnem Sudanu, Srednjeafriški republiki, Slonokoščeni obali, Ukrajini in Burundiju. Poleg tega bo odločal tudi o sprejemu več resolucij, vključno z resolucijami o nasilju nad ženskami, pravici do izobraževanja, o svobodi izražanja in internetu ter civilni družbi. SČP bo predvidoma tudi podaljšal mandate posebnih postopkov o notranje razseljenih osebah, o svobodi združevanja, o nasilju nad ženskami in diskriminaciji žensk.

Slovenija bo na zasedanju aktivno sodelovala tako v razpravah kot v pogajanjih o resolucijah. Posebno pozornost bomo posvečali zlasti pobudam in dogodkom v zvezi z enakostjo spolov in pravicami žensk, izobraževanju za človekove pravice ter odpravo vseh oblik diskriminacije.