Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
23.06.2016  

Aktivnosti Slovenije na 32. zasedanju Sveta OZN za človekove pravice

Ljubljana/Ženeva, 23. junij 2016 – V Ženevi od 13. junija poteka 32. zasedanje Sveta OZN za človekove pravice (SČP), ki se bo zaključilo 1. julija 2016. Na zasedanju poteka obravnava številnih vidikov človekovih pravic, Slovenija pa še posebej aktivno deluje na področju enakosti spolov in opolnomočenja žensk.

Slovenija je v prvi polovici zasedanja sodelovala v interaktivnih dialogih s posebnimi poročevalci za pravico do zdravja, za svobodo govora ter v interaktivnem dialogu s posebno poročevalko za preprečevanje nasilja nad ženskami in delovno skupino o diskriminaciji žensk. Sodelovala je tudi v tradicionalni letni razpravi o pravicah žensk, v kateri je izpostavila pomen doseganja enakosti spolov za uresničitev Agende za trajnostni razvoj do leta 2030. V razpravi o stanju človekovih pravic po svetu je Slovenija opozorila na položaj človekovih pravic v nekaterih državah, ki so na dnevnem redu tokratnega zasedanja SČP, in izpostavila, da so množične kršitve človekovih pravic eden od zgodnjih opozorilnih znakov za prepoznavanje potencialnih grozodejstev.

Vključena je bila tudi v pripravo skupinskih izjav Platforme za izobraževanje in usposabljanje za človekove pravice v visoki razpravi ob 10. obletnici SČP ter interaktivnih dialogih s posebnim poročevalcem za migracije in posebnim poročevalcem za pravico do izobraževanja. Z državami kvadrilaterale (Slovenija, Avstrija, Lihtenštajn, Švica) in članicami skupine prijateljev odgovornosti zaščititi je Slovenija podala skupni izjavi na okrogli mizi na visoki ravni ob 10. obletnici SČP. Z državami trilaterale (Slovenija, Avstrija, Hrvaška) je v splošni razpravi SČP o promociji in varstvu vseh človekovih pravic opozorila na pomen izobraževanja deklic, z državami podpisnicami Ženevske zaveze pa pozvala k priključitvi zavezi.

Kot običajno ob robu zasedanja potekajo številni stranski dogodki. Slovenija je ko-sponzorirala stranski dogodek o diskriminaciji žensk v zakonih o državljanstvu, ki je potekal 15. junija.