Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
24.06.2016  

Izjava MZZ o izidu referenduma o članstvu Združenega kraljestva v EU

Ljubljana, 24. junij 2016 - Britanski državljani so se na referendumu o nadaljnjem članstvu Združenega kraljestva v Evropski uniji odločili za izstop iz EU. Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije spoštuje demokratično izraženo voljo britanskih državljanov, obžalujemo pa takšen izid referenduma, saj menimo, da je Evropa najmočnejša, kadar smo v njej vsi čvrsto povezani. Upoštevajoč izid referenduma, je potrebno trdnost in enotnost ohraniti in razvijati še naprej.

Glede nadaljnjih korakov je potrebno, da se najprej na prihajajočem zasedanju Evropskega sveta seznanimo s poročilom in načrti britanske strani. Pričakujemo, da bo britanska stran kar najhitreje predstavila svoja pričakovanja. Pogodba o Evropski uniji v členu 50 predvideva primerno pravno osnovo in postopek za izstop. V skladu s tem členom se predvideva čimprejšnja notifikacija britanske strani o izidu referenduma in o njihovi nameri izstopa iz EU. Na tej podlagi se bo Evropski svet dogovoril o nadaljnjih korakih.

Večjih sprememb in posledic, povezanih z izhodom Združenega kraljestva, na kratki rok ne pričakujemo. Na podlagi določil pogodbe se bo namreč začel pogajalski proces, ki bo trajal do dve leti in bo določil prihodnji aranžma odnosov med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom. V tem času bo Združeno kraljestvo polnopravni član EU z vsemi pravicami in obveznostmi članstva. Dolgoročne posledice pa bodo odvisne od dogovorjenega aranžmaja prihodnjih odnosov.

Za Slovenijo je trdna, tesno povezana Evropa, utemeljena na pogodbi o Evropski uniji, in ki se bo učinkovito soočala s ključnimi izzivi, prioritetnega pomena. Vsestranske dobrobiti evropskega integracijskega procesa za celotno Evropo in vse njene narode in države so velike. V tem okviru Slovenija ostaja zavezana k nadaljnji krepitvi Evropske unije.