Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
19.08.2016  

Ob svetovnem dnevu humanitarnosti pozivamo k humanosti

Ljubljana, 19. avgust 2015 - Ob današnjem svetovnem dnevu humanitarnosti, ki ga je razglasila Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN), se Slovenija pridružuje mednarodnim prizadevanjem za počastitev spomina na humanitarne delavce, ki so bili ranjeni ali izgubili življenje v času svojega delovanja, ter izraža podporo humanitarnemu delovanju po svetu.

Letošnji slogan ob svetovnem dnevu humanitarnosti “Ena človečnost” poziva k uresničevanju dogovorov, ki so bili sprejeti na Svetovnem humanitarnem vrhu v Istanbulu maja letos. Tedaj se je mednarodna skupnost, vključno s Slovenijo, zavezala k dodatnim ukrepom na področju učinkovitejšega naslavljanja humanitarnih kriz po svetu z namenom izboljšanja življenj preko 130 milijonov ljudi, ki potrebujejo nujno humanitarno pomoč. Svetovni voditelji so se združili v okviru ''agende za človečnost'' in obljube, da nikogar ne pustijo zadaj.

Slovenija se že vrsto let pridružuje mednarodnim naporom za zagotavljanje hitre in učinkovite pomoči prizadetim prebivalcem v humanitarnih krizah ter ob tem opozarja na nujnost spoštovanja humanitarnih načel in mednarodnega humanitarnega prava. V preteklem letu je dodatno okrepila svoja humanitarna prizadevanja v številnih največjih humanitarnih krizah. Med drugim je v sodelovanju z mednarodnimi organizacijami, ITF - Ustanovo za krepitev človekove varnosti in nevladnimi organizacijami zagotovila pomoč ob krizah na Bližnjem vzhodu, ob množičnem pretoku beguncev, v Ukrajini, ob prehranski krizi v Somaliji ter ob katastrofalnem potresu v Ekvadorju. Posebna pozornost je bila posvečena otrokom, ženskam in starejšim.

Slovenija se ob tej priložnosti pridružuje kampanji Generalnega direktorata Evropske komisije za humanitarno pomoč in civilno zaščito (DG ECHO) ter pozivom k humanosti z namenom zagotavljanja hitrega odziva vsem, ki pomoč nujno potrebujejo.

Svetovni dan humanitarnosti je obenem dan spomina na žrtve bombnega napada na sedež OZN v Iraku leta 2003, v katerem je življenje izgubilo 22 humanitarnih delavcev, vključno z nekdanjim visokim komisarjem OZN za človekove pravice in posebnim predstavnikom za Irak Sergiom Vieira de Mellom.