Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
24.08.2016  

Slovenija bo zagotovila nujno humanitarno pomoč ob močnem neurju v Makedoniji

Ljubljana, 24. avgust 2016 – Vlada Republike Slovenije se je odzvala na poziv Republike Makedonije in bo za nujno humanitarno pomoč prizadetemu prebivalstvu ob močnem neurju namenila prispevek v višini 30.000 EUR.

Makedonijo je 6. in 7. avgusta 2016 zajelo močno neurje, ki je terjalo 22 smrtnih žrtev. Več kot 100 ljudi je bilo ranjenih in več 1000 jih je ostalo brez osnovnih življenjskih potrebščin. Neurje s poplavami je povzročilo tudi veliko materialno škodo na javni in stanovanjski infrastrukturi, pri čemer je bilo prizadetih preko 1500 gospodinjstev. Ob nujni sanaciji po neurju bo dodatna pozornost potrebna tudi na področju preprečevanja nadaljnjih nesreč.

Slovenija se je z namenitvijo nujne humanitarne pomoči pridružila drugim državam, ki so zagotovile hiter odziv. Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je sicer v Makedonijo že napotila strokovnjaka za koordinacijo odprave posledic nesreče v okviru Mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite. Z denarno pomočjo (30.000 EUR), ki jo bo Slovenija posredovala preko Mednarodne zveze društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC), pa bomo prispevali k odpravljanju posledic neurja ter k preprečevanju oziroma zmanjševanju tveganja nesreč v prihodnje.