Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
06.09.2016  

Minister Erjavec nadaljuje z dvostranskimi srečanji ob robu BSF

Bled, 6. september 2016 – Minister Erjavec je danes nadaljeval z dvostranskimi srečanji ob robu Strateškega foruma Bled. Dopoldne je sprejel svojega latvijskega, madžarskega in srbskega kolega, ministra za zdravje Japonske ter državnega sekretarja za evropske zadeve v zunanjem ministrstvu Francije in generalnega direktorja Urada Združenih narodov v Ženevi.

Minister Erjavec in njegov latvijski kolega, zunanji minister Edgars Rinkēvičs sta izrazila zadovoljstvo s krepitvijo sodelovanja med državama, med katerima prav v septembru obeležujemo 25-letnico dvostranskih diplomatskih odnosov. Ministra sta izmenjala poglede na prihodnost EU in se strinjala, da morajo države predvsem nasloviti vprašnje varnosti (kjer moramo nasloviti tudi vprašanje stabilnosti Ukrajine), migracij (kjer je treba nasloviti tako notranji kot zunanji vidik) in tudi kohezije (države iz širitve po 2004 morajo še doseči standard držav starejših članic). Pomembno je, da dokončamo bančno unijo in ohranimo delujoč schengenski sistem.

Madžarski zunanji minister Szijjártó je v pogovoru z ministrom Erjavcem poudaril, da moramo biti pripravljeni na morebitni nov begunski val. Izjemnega pomena je izvajanje doseženega dogovora s Turčijo. Ministra sta potrdila vzajemni interes za izvedbo konkretnih projektov med državama, še posebej na področju infrastrukture.

Minister Erjavec je v pogovoru s srbskim zunanjim ministrom Dačićem poudaril, da po imenovanju nove srbske vlade pričakujemo nadaljevanje dinamike krepitve vezi na vseh ravneh. Krepitev gospodarskega sodelovanja je izjemnega pomena in v obojestranskem interesu. Ministra sta pozdravila tudi napredek na nekaterih področjih nasledstva, zlasti glede delitve DKP. Prav tako sta se ministra strinjala, da je izjemnega pomena nadaljnja koordinacija in sodelovanja pri naslavljanju reševanja vprašanja migracij.

Minister je na pogovor sprejel japonskega ministra za zdravje in predsedujočega skupini prijateljstva s Slovenijo v spodnjem domu japonskega parlamenta Yasuhisa Shiozakija, s katerim sta izrazila zadovoljstvo nad prijateljskimi odnosi med državama, med katerima krepimo sodelovanje na številnih področjih, posebej na gospodarskem. Izrazila sta podporo konkretnim projektom, kot je skupni projekt na področju pametnih omrežij in izrazila zadovoljstvo nad skorajšnjim obiskom slovenskega predsednika vlade na Japonskem, kjer se bo oktobra udeležil 13. letnega srečanja Foruma o znanosti in tehnologiji v Kjotu.

Z državnim sekretarjem za evrospke zadeve v francoskem zunanjem ministrstvu Harlemom Désirjem je minister Erjavec izmenjal stališča glede napredka držav na območju Zahodnega Balkana, kjer je stabilnost in nadaljnja evro-atlantska integracija izjemnega pomena. Minister Désir je poudaril podporo slovensko-hrvaški pobudi Brdo-Brioni proces in zlasti izrazil zadovoljstvo z vrhunskim zasedanjem o Zahodnem Balkanu, ki je julija potekalo v Parizu. Veliko pričakujejo tudi od naslednjega vrha, ki ga bo prihodnje leto gostila Italija. Minister Erjavec in državni sekretar Désir sta poudarila tudi nadaljnji interes za krepitev dvostranskega sodelovanja. Slovenija in Francija imata sklenjen dogovor o strateškem partnerstvu.

Z generalnim direktorjem Urada OZN v Ženevi Michaelom Møllerjem sta poudarila pomen celovitega pristopa do reševanja ključnih vprašanj in izzivov v mednarodni skupnosti. Organizacije iz sistema OZN s sedežem v Ženevi lahko s koordiniranim delom pomagajo zlasti pri izvajanju Agende 2030 o trajnostnem razvoju, pomembno delo pa opravljajo tudi na področju vprašanj, povezanih z migracijami. Glede na to, da je Slovenija je v obdobju 2016 – 2018 članica Sveta za človekove pravice, je minister sogovorniku predstavil pomen, ki ga Slovenija v svoji zunanji politiki namenja prav varstvu in promociji človekovih pravic.