Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
22.09.2016  

Državna sekretarka Bavdaž Kuret se je srečala z regionalno direktorico UNICEF za srednjo in vzhodno Evropo Marie-Pierre Poirier

Ljubljana, 22. september 2016 – Državna sekretarka Darja Bavdaž Kuret je danes na pogovorih gostila regionalno direktorico UNICEF za srednjo in vzhodno Evropo Marie-Pierre Poirier. Posebna pozornost je bila posvečena naslavljanju potreb otrok beguncev v Sloveniji in siceršnjemu sodelovanju z UNICEF v času humanitarnih kriz.

Sogovornici sta v pogovorih obravnavali dobro sodelovanje v okviru tehnične misije UNICEF v Sloveniji, ki od letošnjega januarja deluje na področju naslavljanja potreb otrok beguncev. Državna sekretarka se je zahvalila za aktivnosti, ki jih v okviru misije izvajajo strokovnjaki UNICEF, še posebej glede izobraževanja o pravicah otrok ter nadgradnje sistema za zaščito njihovih pravic v sodelovanju s slovenskimi institucijami. Dejala je, da so tudi naša prizadevanja na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči usmerjena v naslavljanje pravic najranljivejših družbenih skupin, vključno z otroki. V tem kontekstu je omenila učni list o pravicah otrok beguncev, ki je nastal s ciljem prispevanja k razumevanju in sprejemanju priseljenskih otrok v slovenski šolski prostor.

Državna sekretarka Bavdaž Kuret je ob tej priložnosti predstavila tudi projekt "Naše pravice", namenjen seznanitvi mladih o temeljnih človekovih pravicah. Projekt je od leta 2004 naprej omogočil izobraževanje več kot 185.000 otrokom v 26 državah po svetu.

V povezavi z aktivnostmi UNICEF v času humanitarnih kriz je državna sekretarka izpostavila siceršnjo podporo programom UNICEF po svetu. Poudarila je, da Slovenija naslavlja potrebe otrok tako v naravnih nesrečah kot v oboroženih spopadih, nazadnje so bila sredstva za nujno pomoč namenjena prizadetim otrokom v konfliktu v Jemnu ter ob katastrofalnem potresu v Ekvadorju.