Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
13.09.2016  

Slovenija bo aktivna na 33. zasedanju Sveta OZN za človekove pravice

Ljubljana/Ženeva, 13. september 2016 – Danes se v Ženevi začenja 33. zasedanje Sveta OZN za človekove pravice (SČP), ki bo potekalo do 30. septembra. Slovenija bo na zasedanju sodelovala kot članica SČP in bo še posebej aktivna na področjih pravic starejših ter izobraževanja in usposabljanja za človekove pravice. Začetka zasedanja se udeležuje tudi državna sekretarka Darja Bavdaž Kuret.

Letos praznujemo 5. obletnico sprejetja Deklaracije ZN o izobraževanju in usposabljanju za človekove pravice, ki jo bo SČP obeležil s panelno razpravo na visoki ravni. Na razpravi bo sodelovala državna sekretarka Bavdaž Kuret. V obeležitev te obletnice Slovenija skupaj s Tajsko v prostorih OZN v Ženevi organizira razstavo o izobraževanju in usposabljanju za človekove pravice, ki jo bo 14. septembra odprla državna sekretarka.

Slovenija bo na tokratnem zasedanju posebno pozornost med drugim posvečala pravicam starejših. Razprave bodo potekale na podlagi poročila neodvisne izvedenke za pravice starejših Rose Kornfeld Matte, ki podaja priporočila za nadaljnjo obravnavo in krepitev pravic starejših na mednarodni ravni. Slovenija, kot sopredsedujoča skupini prijateljev pravic starejših, se bo zavzemala za podaljšanje njenega mandata za nadaljnja tri leta. Prav tako bomo nadaljevali s podporo pozivom za oblikovanje novega mednarodnopravnega instrumenta za pravice starejših. Slovenija bo skupaj s pisarno neodvisne izvedenke ob robu zasedanja organizirala stranski dogodek, na katerem bo sodelovala državna sekretarka, na temo možnih vsebin prihodnjega mednarodnopravnega instrumenta.

Na zasedanju bodo potekali številni interaktivni dialogi z nosilci mandatov posebnih postopkov SČP, med drugim s posebnim poročevalcem za pravico do pitne vode in sanitarij, z neodvisno izvedenko za pravice starejših ter z neodvisno mednarodno preiskovalno komisijo za Sirijo. Potekala bo tudi tradicionalna letna razprava o vključevanju vidika spola v delo SČP.

Obravnavano bo stanje človekovih pravic v Ukrajini, Demokratični republiki Kongo, Burundiju, Libiji, Kambodži, Sudanu, Srednjeafriški republiki in Somaliji. Na zasedanju bodo imenovani tudi novi nosilci mandatov nekaterih posebnih postopkov, vključno z neodvisnim izvedencem o diskriminaciji in nasilju na podlagi spolne usmerjenosti in identitete. Prav tako bodo potekala pogajanja o resolucijah, med drugim o pravicah do pitne vode in do sanitarij, o pravicah starejših, o maternalni umrljivosti in obolevnosti, o varnosti novinarjev, o pravici do najvišjega dosegljivega standarda telesnega in duševnega zdravja in o spoštovanju človekovih pravic v boju proti terorizmu.

Kot članica SČP bo Slovenija aktivno sodelovala tako v razpravah v SČP kot v pogajanjih o resolucijah. Pri tem bo sledila svojim tematskim prioritetam.