Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
20.09.2016  

Minister Erjavec na visokem zasedanju generalne skupščine OZN o migracijah

New York, 19. september 2016 - Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se je v New Yorku udeležil visokega zasedanja Generalne skupščine o naslavljanju velikih premikov migrantov in beguncev in opravil nekatera dvostranska srečanja.

Minister Erjavec se je skupaj s predsednikom republike Borutom Pahorjem udeležil visokega zasedanja Generalne skupščine o naslavljanju velikih premikov migrantov in beguncev. Slovenija se je zavzela za krepitev sodelovanja mednarodne skupnosti glede vseh vidikov migracij, posebej pa pri naslavljanju osnovnih vzrokov migracij v državah izvora.

Minister Erjavec je imel ob robu zasedanja tudi bilateralno srečanje z zunanjim ministrom Nove Zelandije Murrayam McCullyem. Izpostavila sta prijateljske odnose med državama ter izrazila pripravljenost za poglobitev političnega in gospodarskega sodelovanja. Minister Erjavec je ministra McCullya povabil v Slovenijo. Sogovornika sta pozornost namenila tudi postopku izbora novega generalnega sekretarja OZN.

Na srečanju s pomočnico državnega sekretarja ZDA Victorio Nuland je bila pozornost namenjena Turčiji, razmeram v regiji Zahodnega Balkana ter Ukrajini. Sogovornika sta izrazila zadovoljstvo, da med Slovenijo in ZDA ni odprtih vprašanj, ter se zavzela za nadaljnjo krepitev sodelovanja na gospodarskem področju.

Minister Erjavec je imel srečanje tudi z generalnim sekretarjem Sveta za sodelovanje z zalivskimi državami Al Zayanijem. Povabil ga je na prvo mednarodno konferenco Dan zalivskih držav, ki bo predvidoma decembra 2016 v Ljubljani.

Minister Erjavec se udeležuje tudi srečanja ministrov za zadeve EU. Med osrednjimi temami pogovorov so razmere v Turčiji in migracije, ter razmere v Siriji. Drugi dan obiska v New Yorku se bo minister Erjavec poleg drugih obveznosti udeležil tudi začetka splošne razprave 71. zasedanja Generalne skupščine OZN