Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
21.09.2016  

Minister Erjavec se je udeležil otvoritve splošne razprave 71. zasedanja Generalne skupščine OZN

New York, 20. september 2016 - Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se je drugi dan obiska v New Yorku skupaj s predsednikom republike Borutom Pahorjem udeležil slovesne obeležitve prve obletnice sprejema Agende za trajnostni razvoj do leta 2030 ter splošne razprave 71. zasedanja Generalne skupščine OZN, ki poteka pod osrednjo temo "Cilji trajnostnega razvoja: univerzalni pristop k preoblikovanju sveta". Na splošni razpravi je z govorom v imenu Slovenije nastopil predsednik Pahor.

Ob robu splošne razprave se je minister Erjavec srečal z generalnim sekretarjem Mednarodnega inštituta za demokracijo in pomoč pri volitvah (IDEA International) Yvesom Letermom, ki je predstavil vlogo inštituta na področju podpore demokraciji po svetu.

Minister Erjavec je imel dvostransko srečanje tudi z zunanjim ministrom Angole Georgesom Rebelom Chicotijem. Zavzela sta se za poglobitev političnega dialoga in gospodarskega sodelovanja med državama ter izmenjala poglede glede procesa izbora novega generalnega sekretarja OZN.

Krajše pogovore je opravil tudi z ministrom za zunanje zadeve Senegala Mankeurjem Ndiayem ter generalnim sekretarjem Arabske lige Ahmedom Aboulom Gheitom.

Minister Erjavec je sodeloval tudi na dvostranskih pogovorih predsednika Pahorja z generalnim sekretarjem OZN Ban Ki-moonom in predsednikom 71. zasedanju Generalne skupščine OZN Petrom Thomsonom. Skupaj s predsednikom se je udeležil tudi EU sprejema.