Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
22.09.2016  

Minister Erjavec v New Yorku nadaljeval z aktivno udeležbo na razpravah o smrtni kazni in konceptu R2P

New York, 21. september 2016 - Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je tretji dan obiska v New Yorku nadaljeval z aktivno udeležbo na razpravah o smrtni kazni in konceptu OZN "Odgovornost zaščititi" (Responsibility 2 protect) - R2P.

Minister Erjavec se je tretji dan obiska v New Yorku udeležil stranskega dogodka na visoki ravni, ki so ga soorganizirali Argentina, Italija in visoki komisar za človekove pravice Zeid Ra'ad Al Hussein. Dogodek je bil namenjen razpravi o smrtni kazni, s posebnim poudarkom na posledicah, ki jih ima smrtna kazen na žrtve, vključno z družinami umorjenih, na po krivem obsojene in ''skrite'' tretje stranke, tj. otroke obsojenih, ter na pravne akterje in zaporne paznike, ki spremljajo usmrtitve.

Minister Erjavec se je prav tako udeležil 9. ministrskega srečanja o R2P, ki je bilo namenjeno razpravi o implementaciji R2P ter Kigali načelih. Razprava je med drugim ponudila ideje, kako učinkovito izvajati koncept R2P pri zaščiti prebivalstva in Kigali načela pri zaščiti civilnega prebivalstva. Razpravo sta soorganizirali Nizozmska in Italija, v sodelovanju z Globalnim centrom za R2P.

Minister Erjavec je sodeloval tudi na dvostranskih pogovorih predsednika Pahorja z iranskim kolegom Hassanom Rouhanijem in s turškim predsednikom Erdoganom.