Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
29.09.2016  

Pobuda Republike Slovenije za razglasitev Svetovnega dne čebel deležna močne podpore držav članic FAO

Rim, 29. september 2016 - Danes je na zasedanju Odbora za kmetijstvo (COAG) v okviru Organizacije za prehrano in kmetijstvo pri OZN (FAO) v Rimu potekala prva uradna obravnava predloga Republike Slovenije za razglasitev Svetovnega dne čebel. Pobuda je bila deležna močne podpore držav članic FAO.

V okviru 25. zasedanja Odbora za kmetijstvo je bila danes uspešno predstavljena slovenska pobuda za razglasitev 20. maja za Svetovni dan čebel. Slednjo je Vlada RS sprejela aprila lansko leto.

S tem se je tudi formalno pričel postopek, katerega cilj je razglasitev Svetovnega dne čebel na 72. zasedanju Generalne skupščine OZN jeseni prihodnje leto. Obravnavi na današnjem zasedanju tehničnega odbora sledi v okviru FAO še uvrstitev na dnevni red Sveta FAO decembra ter na Konferenco FAO junija prihodnje leto.

Slovenija si v okviru aktivnega prizadevanja za uresničevanje Ciljev trajnostnega razvoja in kot država z dolgoletno tradicijo čebelarstva s to pobudo prizadeva, da bi se svetovna javnost bolj zavedala pomembne vloge čebel, ki so skupaj z drugimi opraševalci nenadomestljive pri zagotavljanju prehranske varnosti in zato močno povezane z ostalimi vidiki trajnostne prihodnosti.

Gre za unikaten in konkreten primer implementacije Agende za trajnostni razvoj do leta 2030, ki v ospredje postavlja tri razvojne cilje: zagotavljanje prehranske varnosti in spodbujanje trajnostnega kmetijstva; varovanje okolja ter naravnih virov in ohranjanje biotske raznovrstnosti; ter blaženje in prilagajanje na podnebne spremembe, ki so neposredno povezani z ohranjanjem čebel.