Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi /Novice /
06.10.2016  

Varnostni svet OZN izbral Antonia Guterresa za novega generalnega sekretarja OZN

New York, 6. oktober 2016 – Varnostni svet Organizacije združenih narodov je danes za novega generalnega sekretarja OZN soglasno podprl nekdanjega Visokega komisarja OZN za begunce in bivšega portugalskega predsednika vlade, Antonia Guterresa. Guterres, ki bo na tem mestu nasledil sedanjega generalnega sekretarja, Ban Ki-moon-a, bo mandat nastopil 1. januarja 2017.

Proces izbire novega generalnega sekretarja OZN je bil letos bolj pregleden in vključujoč. Uradno se je pričel 15. decembra 2015, ko sta predsednika Generalne skupščine in Varnostnega sveta OZN na države članice OZN naslovila skupen poziv k nominaciji kandidatov. Odzvalo se je največje število držav doslej, 12, ki so predlagale skupno 13 kandidatov. Nabor je vseboval tudi največje število kandidatov iz Vzhodnoevropske regije doslej, devet. Več kot polovica vseh kandidatov je bilo žensk.

Pomembna novost v letošnjem procesu izbire so predstavljali neformalni dialogi s kandidati v Generalni skupščini OZN. Ti so omogočili, da so se države, pa tudi civilna družba in mednarodna javnost podrobneje seznanili z usposobljenostjo posameznih kandidatov za ta položaj, pa tudi z njihovo vizijo za delovanje OZN v naslednjih letih.

Ministrstvo za zunanje zadeve pozdravlja te nove elemente procesa, h katerim je tudi samo aktivno prispevalo prek delovanja v skupini v OZN, ki si prizadeva za povečanje odgovornosti, koherentnosti in preglednosti delovanja organizacije. Ministrstvo za zunanje zadeve si je prizadevalo, da bi proces izbire novega generalnega sekretarja OZN upošteval načelo regionalne rotacije, in se zavzemalo, da bi to mesto pripadlo Vzhodnoevropski regionalni skupini. Ministrstvo za zunanje zadeve obžaluje, da to načelo ni predstavljalo tehtnejšega dejavnika v procesu izbire.

Pozivu k nominaciji kandidatov se je odzvala tudi Republika Slovenija, ki je 9. februarja 2016 za generalnega sekretarja OZN nominirala bivšega predsednika Republike Slovenije, dr. Danila Türka. Vlada Republike Slovenije je v dr. Danilu Türku prepoznala uglednega, usposobljenega in kredibilnega kandidata za ta odgovoren položaj, promocijo njegove kandidature pa je Ministrstvo za zunanje zadeve vodilo pregledno, odgovorno in v skladu z načeli, ki jih Slovenija zagovarja v okviru organizacije.

Ministrstvo za zunanje zadeve čestita Antoniu Guterresu za uspešno kandidaturo za generalnega sekretarja OZN. Pri opravljanju te odgovorne in pomembne naloge mu želi obilo uspeha.